kop website Watafrik
Home Acties en evenementen Projecten Pompen en Putten Doneren Vrijwilliger Bedrijven  

Water per opbodGaan we binnenkort ons water op een veiling kopen?
Wanneer het aan de financiële gieren van de City in Londen ligt wel.
Op 28 juli 2010 heeft de Algemene Vergadering van de VN nochtans beslist dat water een humanitair recht is.
Dit betekent niet dat water gratis is. Het is normaal dat er betaald wordt voor de onkosten zoals transport en zuivering. Wat niet normaal is, is dat sinds kort water big business geworden is. Grote privébedrijven kopen watervoorraden op die ze dan aan de meestbiedende verkopen. Deze business bleek in Australië zo lucratief dat in Londen een waterbeurs in de maak is.

In Australië heeft dit tot nefaste gevolgen geleid. Veehouders die een stromende rivier door hun uitgedroogde ranch hebben lopen kunnen dit water voor hun vee niet gebruiken omdat ze het geld niet hadden om dit water op de veiling te kopen. Met de klimaatopwarming en het feit dat drinkbaar water vermoedelijk nog schaarser zal worden, wordt dit een nog meer winstgevende business.

Water is publiek eigendom
Daarom moeten er dringend wetten komen die stellen dat water publiek eigendom is en niet mag geprivatiseerd worden.
Daarvoor moeten we niet naar de VN kijken want landen die er baat bij hebben gaan dit daar nooit laten goedkeuren.
Daarom moeten wij de politici in België en Europa wakker schudden vooraleer de gletsjers of de Waalse watervoorraden worden geprivatiseerd.

Het zou zo maar kunnen dat mits een kleine wetswijziging het Waalse gewest zijn water veilt aan bijvoorbeeld de meestbiedende West-Vlaamse industrie en dat watermaatschappijen alleen nog kunnen kijken naar het water uit het Albertkanaal maar niet kunnen oppompen voor de huishoudelijke markt. Kijken mag, aankomen niet.
SF? Dat dachten de veehouders in Australië ook.
Zoals met de verhandeling van de CO2 certificaten na Kyoto gaan we weer de toer op van puur geldgewin voor de casino-economie zonder naar de sociale en duurzame consequenties te kijken.


Tribunal de las Aguas, Valencia

Wereld Water Tribunaal
Daarom wil Watafrik een waterlobby promoten die deze problematiek aankaart bij alle politieke instanties. Hiervoor moet in de eerste plaats in een “denktank” de feitelijke gegevens worden verzameld en de maatregelen voorgesteld die dringend nodig zijn.

In een tweede (dringende) fase moeten we aan de mouw trekken van de politiekers om te vermijden dat ze zoals bij de klimaatopwarming continu de feiten achternalopen.

Het einddoel moet een wereldwatertribunaal zijn naar bijvoorbeeld het model van het
Tribunal de las Aguas te Valencia, dat op een faire manier het water verdeelt.

Interesse om u hierin te engageren?
Mail dan naar info@watafrik.org met vermelding “Waterlobby”.